Stress bij katten

Net zoals waarschijnlijk jijzelf ook weleens ervaart, kunnen ook katten zich gestrest voelen. Dit kan voortkomen uit stress-opwekkende gebeurtenissen en zich uitten in verscheidene uittingen. In deze blog ga ik het hebben over de oorzaken van stress, hoe men stress kan herkennen en een eventuele oplossing voor het probleem.

Stress

Allereerst ga ik het hebben over de momenten of gebeurtenissen die voor katten stressgevoelig kunnen zijn. Dit kan natuurlijk per kat verschillend zijn maar over het algemeen bevinden de oorzaken zich vaak in de directe omgeving van de kat. Een veilig territorium is een van de belangrijkste factoren voor een stressloos leven en wanneer dit in gevaar is of bedreigt wordt kan dit stress opleveren. Factoren kunnen onder andere een nieuwe kat, baby, puppy of ander dier zijn.

Herkennen

Hoe je stress kunt herkennen bij een kat is niet altijd aan eenzelfde uiting te zien. Katten die veelal buiten zijn en plotseling veel binnen laten hiermee zien zich niet meer prettig te voelen in de omgeving rond het huis. Ook zijn vaak de pupillen van een gestresste kat wat vergroot en is er onrust en verhoogde waakzaamheid te zien. Ook krabben, likken, verandering in houding (het laten hangen van de schouderbladen), het schuren langs banken en muren of het uitrekken van eigen haar zijn lichamelijke signalen voor stress. Wanneer de stress aanhoud kunnen er onaangenamen problemen ontstaan zoals het deponeren van ontlasting of urine in huis. Dit zijn pogingen om hun territorium duidelijk te maken aan eventuele bedreigingen. Er zijn zelfs katten die door de stress zich volledig afsluiten en niet meer reageren op prikkels van buitenaf. In het ergste geval kunnen er zelfs aandoeningen en ziektes ontstaan bij de kat. Het afweersysteem breekt geleidelijk af omdat het lichaam langdurig vecht tegen de stresshormonen.

Oplossing

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen waar de stress vandaan komt en of dit simpel te verhelpen is. Wanneer dit niet het geval is kun je overschakelen naar kalmerende of stress remende hulpmiddelen. Een bekend hulpmiddel voor katten is Feliway. Feliway is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals spray, druppels en verdampers. De producten van Feliway verspreiden geruststellende feromonen (geuren) die ervoor moeten zorgen dat de kat zich weer veilig voelt in zijn territorium. Feliway friends is een middel speciaal voor stress tussen meerdere katten. De verdamper verspreid een feromoon wat door de moederloos wordt afgegeven aan haar kittens om zich veilig te voelen en aan elkaar onderling wennen.

Naast Feliway zijn er nog meer hulpmiddelen voor stress bij katten. Ga opzoek naar de oorzaak en creëer weer een veilige omgeving voor jouw huisdier.